Beşiktaş'ta son yapılan seçimde başkan adayı olan Hürser Tekinoktay, siyah-beyazlıların gündemine yönelik açıklamalar yaptı. Gelecek sezon Beşiktaş'ın bütçesinin 30 milyon Euro olmasını nasıl değerlendiriyor? Beşiktaş'a nasıl bir sportif direktör gerekiyor? Sağlıklı bir kulüp için doğru modeli nasıl tarif ediyor? Hürser Tekinoktay, canlı yayında fikir ve tespitlerini paylaştı.
Radyospor'da Gün Ortası programında Emrah Karalinç'in canlı yayında sorularını yanıtlayan Hürser Tekinoktay'ın açıklamaları şöyle:
Türkiye'de sağlıklı bir yapı olmadığına dikkati çeken Hürser Tekinoktay, Beşiktaş'ın gelecek sezonki bütçesini 30 milyon Euro olarak belirlenmesini doğru bulduğunu, zaten bu fikri başkan adayı olduğu dönemde kendisinin açıkladığını söyledi. Tekinoktay, "4 büyük kulüp ligi domine ediyor ve gelirlerin çoğunu topluyor. Hepsinin borç bakiyesi çok yüksek. Böyle olunca sağlıklı bir yönetimden söz edemezsiniz. Ben Beşiktaş'ta daha önce 90 milyon olan bütçenin artık olmayacağını ve reel bütçenin 30 milyon Euro gibi bütçeye sahip olmasını gerektiğini ifade ettim. 30 milyon Euro bütçeli bir takımla şampiyonluğa oynayacak bir takımdan söz ettim. Ben sporun içinden geliyorum. Üretim yaptık ve katmadeğer kazandırdık. Hem üretip yapıp hem de iyi futbolcuyu herkesten önce, aracıları yalıtarak almamız gerektiğini söyledim" diye konuştu.
Kulüplerde başarısız yöneticilerin olduğunu söyleyen Tekinoktay, "Mario Gomez ile ilgili bir detayı belirteyim. Gomez, tam 4 menajer değiştirmiş. 1 futbolcu var ve siz 4 kişiye para veriyorsunuz. Futbol işletme modeliniz olmak durumunda. Bunu bilen, liyakat sahibi insanlar olursa o zaman kazanç elde edersiniz" dedi.
Tekinoktay, sadece Beşiktaş'ın değil büyük olarak adlandırılan kulüplerin hepsinin bütçesini 30 milyon Euro seviyesine çekmesinin makul olduğunu şu sözlerle anlattı:
"Afrika diyoruz, hemen başkaları da Afrika diyor. Herkes Afrika'yı biliyor. Amaç Afrika'yı değil, oradaki futbolcuyu herkesten önce keşfetmek. İşbilmez yöneticilere iş düşüyor. Young Boys, 15 milyon Euro takım bedeliyle Fenerbahçe'yi eledi. Leipzig ve Leicester City örneği var. Leicester, Premier Lig'de nasıl bir bütçeyle şampiyon oldu? Bizde ise emekli olacak futbolcuya 4 yıllık kontrat yapılıyor. Türkiye'de büyük kulüplerin bütçesinin 30 milyon Euro olması lazım. Eksi bakiye yapmayacak şekilde dizayn etmek gerek."
Beşiktaş'ın Les Ferdinand'ı transfer ettiği süreci anlatan Hürser Tekinoktay, "Banka borçlarını da en kısa sürede temizlemek gerek. Böyle bir yapıyı oluşturmak için doğru bir futbol işletme modeli kurmanız gerekiyor. Ali Emeç'in verdiği bir örnek var. Beşiktaş, Les Ferdinand'ı getirdi. Maliyet olmadan, Beşiktaş'a gelen en iyi yabancılardan biri oldu. Gordon Milne gibi bir futbol adamı, Ferdinand gibi oyuncuyu bedavaya oynatabiliyor. Gordon Milne gibi bir futbol adamına takımı emanet edebilirsiniz" dedi.
Öte yandan Hürser Tekinoktay, Beşiktaş'ın sportif direktörlük çalışması hakkında çarpıcı bir ifade kullandı. Tekinoktay, "Sportif direktör arıyorlar. Oraya bir insan oturtmaya çalışıyorlar. İnsan değil, sistem oturtmak gerekiyor. Bir sportif direktör seçerken, onun uluslararası alanda kapladığı ağırlığa bakmak gerek. Menajerler o kişiyi kazıklayamayacağını bilir mi, kulüplerle ilişkileri iyi midir? Birçok büyük kulüp altyapısıyla da ünlüdür. Chelsea örneği var. Bu gibi kulüplerle ilişkisi nasıl? Hepsine dikkat etmek gerek. Sizin direktörünüze uluslararası alanda herkes saygı duyuyorsa işte o doğru modeldir. Futbolu bırakan eski bir futbolcunuzu oraya koymanız ve 10 yıl içinde altyapıdan oyuncu bekleyelim fikri doğru değil" ifadelerini kullandı.